Prepirka Vučića i Izetbegovića na sastanku: Nema dogovora o granici BiH i Srbije

Radiosarajevo.ba
Prepirka Vučića i Izetbegovića na sastanku: Nema dogovora o granici BiH i Srbije
Tokom trilateralnog sastanka BiH, Hrvatske i Srbije koji je održan u Mostaru član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo su govorili i problemu granice između ove dvije zemlje.

Tačnije, njih dvojica su se sukobili oko različitih stanovišta, budući da  Vučić smatra kako bi BiH i Srbija trebale razmijeniti teritoriju, dok Izetbegović ističe kako je potrebno usaglasiti stavove, kako je to slučaj bio i prilikom rješavanja problema granice BiH i Crne Gore.

"Imali smo susret u Sarajevu prije pet mjeseci i razgovarali smo neformalno. Na osnovu toga spremljen je jedan prijedlog, koji je predstavljen bh. strani, ali mislim da pojedini predstavnici BiH nisu bili skloni da prihvate taj prijedlog. Ipak, spremni smo i dalje razgovarati i mislim da to nisu tako krupni problemi. Riječ je o 373 kilometra granice i mislim da to možemo riješiti mnogo brže. Ali, to sam mislio i za neke druge probleme da ćemo ih brzo riješiti, pa nismo", istaknuo je Vučić ovom prilikom.

S druge strane, Izetbegović je bio manje optimističan, te je izrazio sumnju da se ovo pitanje može riješiti u narednih sedam mjeseci, koliko je preostalo do isteka dogovorenog roka.

"I ovo je pitanje u interesu BiH i Srbije. Sve se diže na kvadrat u predizbornom periodu. BiH već 30 - 40 godina ne dobija ništa od potopljenog zemljišta i drugih stvari. Ali, te stvari ne presjecaju predsjednici i ako ne možemo sami riješiti problem preostaje nam arbitraža. BiH ne bježi ni od tog, ali mislim da možemo sami riješiti pitanje granice između BiH i Srbije", dodao je Izetbegović.

U tome ga je opovrgnuo Vučić, koji je istaknuo da izjava Izetbegovića nije tačna, te da Srbija ne traži ništa što je Izetbegović spomenuo. Također, dodao je da Srbija traži da granica ide sredinom toka rijeke Drine.

"Srbija je vršila eksproprijaciju sa druge strane rijeke Drine i dostavili smo papire za to. Niti jedan dokument nismo dobili od druge strane o ulaganju. Tražili smo pravo prolaza i korištenja, to je sve. Ticalo se i dijela pruge Beograd - Bar, za koju smo također ponudili kvalitetnije zemljište, kilometar za kilometar. Ipak, nije ovdje riječ da neko hoće dio teritorija BiH, već je riječ o ekonomski značajnom dijelu", zaključio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije